Go Back   Technibble Forums > Technical Discussions > Networking

  Technibble Sponsor

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-30-2012, 03:38 PM
jesse jesse is offline
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 17
jesse is an unknown quantity at this point
Default Range Extender - Should they have the same SSID?

I just installed a range extender and the default setup gave it a slightly different name of SSID_ext. Is that the ideal setup or should it match the original SSID name? It would be nice to have the same SSID, but I'm not sure if that will cause any issues vs having the extender have different SSID. Any thoughts on this topic would be appreciated. Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-30-2012, 04:24 PM
ComputerRepairTech's Avatar
ComputerRepairTech ComputerRepairTech is offline
 
Join Date: Oct 2010
Location: Columbia, SC
Posts: 2,052
ComputerRepairTech is a jewel in the roughComputerRepairTech is a jewel in the roughComputerRepairTech is a jewel in the rough
Default

Same SSID for seamless connection when walking to diff parts of the location
__________________
Computer Repair Tech
Reply With Quote
  #3  
Old 07-30-2012, 04:56 PM
Knightsman's Avatar
Knightsman Knightsman is offline
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 2,358
Knightsman is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by jesse View Post
I just installed a range extender and the default setup gave it a slightly different name of SSID_ext. Is that the ideal setup or should it match the original SSID name? It would be nice to have the same SSID, but I'm not sure if that will cause any issues vs having the extender have different SSID. Any thoughts on this topic would be appreciated. Thanks!

Anytime ive hooked up a repeater it has the same SSID.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-30-2012, 05:36 PM
YeOldeStonecat's Avatar
YeOldeStonecat YeOldeStonecat is offline
 
Join Date: Nov 2011
Location: Southeast Connecticut
Posts: 7,628
YeOldeStonecat is a splendid one to beholdYeOldeStonecat is a splendid one to beholdYeOldeStonecat is a splendid one to beholdYeOldeStonecat is a splendid one to beholdYeOldeStonecat is a splendid one to beholdYeOldeStonecat is a splendid one to behold
Default

Agreed...same SSID for the same network. Unless you're running higher end managed wireless gear, it's "almost seamless". Depends on various brands of gear, what wireless client NICs are being used, etc. Pretty seamless to end user.
__________________
Resident "Geek on a Harley" doing IT in Southeast Connecticut
http://www.dynamic-alliance.com/
https://www.facebook.com/YeOldeStonecat
Reply With Quote
  #5  
Old 07-30-2012, 08:44 PM
thebughunter thebughunter is offline
 
Join Date: Mar 2012
Location: Long Island, New York
Posts: 92
thebughunter is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by jesse View Post
I just installed a range extender and the default setup gave it a slightly different name of SSID_ext. Is that the ideal setup or should it match the original SSID name? It would be nice to have the same SSID, but I'm not sure if that will cause any issues vs having the extender have different SSID. Any thoughts on this topic would be appreciated. Thanks!
As others have said, same SSID.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-30-2012, 11:44 PM
krtechsolutions's Avatar
krtechsolutions krtechsolutions is online now
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 516
krtechsolutions is on a distinguished road
Default

Unless you have a managed system it won't be seamless even then most of them aren't truly seemless

If your looking into seemless setups look at unifi or sonic walls
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:11 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Technibble.com is based out of MELBOURNE, AUSTRALIA.